Kültéri tárolóegység

Nehézségi fok: Haladó

Teremtsen vonzó otthont kerekes kukáinak és újrahasznosító konténereinek, kiegészítve tetőültetővel.

play_arrow

Amire szüksége lesz

 • 75mm x 50mm (3x2 hüvelyk) kezelt fa deszkák
 • 15mm x 125mm kezelt fa lécek (vagy régi raklapról származó fa)
 • Vékony rétegelt lemez
 • 80 mm-es facsavarok
 • 35 mm-es szögek (kb.)
 • Kerekek/lábblokkok x6
 • Ültető betét
 • Talaj
 • Növények

Útmutató lépésről-lépésre

Előkészületek

Ez a projekt bármilyen tárolni kívánt elemhez igazítható! Kezdje a rekeszek arányának kidolgozásával. A keret magasságának és a fő rekesz szélességének meghatározásához a legmagasabb tárgyunkat - a kukát - használtuk. A szemetes leghosszabb szélei mentén mérve hozzáadtunk még 20 cm-t (10 cm mindkét oldalon), hogy könnyen eltávolíthassuk, és 25 cm-t a tetejére, hogy a fedelet fel lehessen nyitni. A keret mélységének meghatározásához mérje meg azt, amelyik a legmélyebb.

Ugyanezt a megközelítést alkalmazza a polcrekesz szélességének kiszámításához. Hasonlítsa össze a tárgyak méretét, hogy megtalálja a legszélesebbet, mérje meg a leghosszabb szélét, és adjon hozzá 20 cm-t. Hozzáadhat egy vagy több polcot, az objektumok magassága alapján, hogy meghatározza a köztük lévő távolságot, mindegyikhez 10 cm-t (vagy 20 cm-t, ha van fedel) hozzáadva. Növelheti a keret magasságát, ha az elemek együttes magassága ezt megkívánja.

A mérések segítségével határozza meg a deszka hosszát, referenciaként a fenti diagramok segítségével:

 • Zöld: szélessége deszka x4 - mindkét rekesz együttes szélessége.
 • Rózsaszín: belső oszlop x2 - magasságmérés
 • Piros: külső oszlop x4 - magasságmérés plusz a szélességi deszkák magassága x2
 • Világoskék: belső mélység deszka x2 - mélységmérés
 • Kék: külső mélység deszka x4 - mélységmérés mínusz a piros deszkák átfedése

Vágja le a polcokat és a vetőgépet a keret felépítése után, hogy biztosítsa a pontosságukat, de egyelőre használja a méreteit hozzávetőleges útmutatóként. A polcokhoz négy-négy deszka szükséges, kettő a rekesz szélessége, kettő pedig a mélység.

Az ültetőgéphez négy lécre lesz szüksége:

 • Kettő a kombinált szélességmérés hossza plusz legalább 6 cm a belső oszlop figyelembevételéhez
 • A mélységmérés után kettő plusz legalább 16 cm, hogy figyelembe vegyék a külső oszlopok által létrehozott extra helyet.

Szüksége lesz egy rétegelt lemezre is az alaphoz – ezt is vágja méretre később.

1. lépés – Szerelje meg a keretet

Miután megfelelő hosszúságúra vágta a fát, gondosan jelölje meg, hová fognak menni a vezetőlyukak. Minden csatlakozáshoz két csavart használtunk, hogy a keret merev maradjon. Használjon fúrócsavart a vezetőlyukak fúrásához, ügyelve arra, hogy a lyukak ne fedjék egymást, így a csavarok nem fognak egymásba csúszkálni!

Használja a fúrót csavarhúzóval a bal és a jobb oldal (piros és kék deszka), majd az alap és a tető (zöld és világoskék deszka) összeszereléséhez. Csavarja össze ezeket a darabokat, mintha az egység a hátán feküdne, majd rögzítse a belső oszlopokat. Fordítsa függőlegesen, majd mérje meg, vágja le és rögzítse a polcokat és a vetőgépet.

Győződjön meg arról, hogy a vetőgép pontosan ugyanolyan szélességű és mélységű, mint a kereté. Vágjon két egyforma éket, hogy körülbelül 15 fokos szöget hozzon létre, és az ékek legalább olyan hosszúak legyenek, mint a külső mélységű deszka (kék).

Fúrjon négy vezetőlyukat minden ékhez a fenti ábra szerint – kettőt a vetőgép aljához, kettőt a keret tetejéhez való csatlakozáshoz. Ha ezek bármelyike hosszabb, mint a csavarok hossza, a csavarfejnél szélesebb fúróval kialakíthat egy mélyedést, hogy a csavar mélyebbre kerülhessen a fába.

Először rögzítse az ékeket a vetőgéphez, majd rögzítse a kerethez, ügyelve arra, hogy a felső elülső él ne nyúljon túl a keret eleje felé.

2. lépés – Vágja le az oldal-, hát- és alappaneleket

Az oldalsó és hátsó paneleknél mérje meg az elkészült keret mélységét és szélességét. Vágja le a lécet egy körfűrésszel. Szüksége lesz egy extra panelre is az elülső részhez, amely eltakarja a vetőgép elejét.

A padló és a polcok alaplapjainál mérje meg ezen rekeszek mélységét. Érdemes ezeket a léceket hosszirányban felezni, hogy egyenletesebben illeszkedjenek.

3. lépés - Rögzítse a paneleket a kerethez

Helyezze el egyenletesen a paneleket a keret mentén, hagyjon egy kis rést a levegő áramlásához, és rögzítse őket szögpisztollyal. Ne felejtsen el viselni védőszemüveget és kesztyűt, amikor szögpisztolyt használ.

Amíg a keret az oldalára áll, helyezzen kerekeket vagy fahasábokat a keret aljára, hogy felemelje a padlóról és megvédje az esőtől.

Állítsa fel a keretet, és rögzítse a padlót és a polcpaneleket.

4. lépés – Csiszolja le a durva éleket

Használjon csiszolót a durva élek eltávolításához. Ha a fa kezeletlen, adjon hozzá védőlakkot. Készülékünket a természetes színben hagytuk meg, de a megfelelő fapáccal vagy festékkel ettől eltérő felületet hozhat létre.

5. lépés – Vonalozza ki és töltse fel a tetőültetőt

Bélelje ki az ültetőgépet vízálló béléssel, töltse fel földdel, és adja hozzá a növényeket.

6. lépés – Takarítson el minden szennyeződést

Takarítson el minden fűrészport, kiömlött földet vagy gallyakat, és már mehet is! Ehhez fúvót ajánlunk.